Фирмата

МРАЗ АД - компания в растеж

Най-големия и най-стария производител на хладилници, компресори и агрегати в България.

МРАЗ АД е най-големия производител на хладилници, компресори и агрегати за хладилно оборудване с над 40 годишен опит в това производство. Основното производство на компанията се намира в София. Производството на херметични хладилни компресори и агрегати и домашни хладилници е съсредоточено в един завод с общ производствен капацитет от 80 хил. компресора и агрегата и 100 хил. хладилника на година.

Създаване на компанията

Заводът е основан през 1948 година. Познат е и под името Завод за хладилно оборудване "Антон Иванов". Но през последните 4 десетилетия търговското име е променяно на Антон Иванов, КЛИМАТ и МРАЗ - най добре познатото. Последното остава като търговска марка след реорганизацията на компанията през 1991г. През 1996г. компанията е приватизирана и е притежавана от Братя Василеви АД, една от най-старите частни фирми в България (основана 1894).

Един от малкото производители на херметични хладилни компресори на 1/3-2 к.с.

Технологията за производство на херметични хладилни компресори е една от най-големите придобивки на МРАЗ АД.Технологията е въведена под лиценз на Tokyo Sanyo Electric, Japan на няколко етапа, включително въвеждането на DM линията на Sanyo Electric за по-голямо разнообразие на продукцията, по-добро изпълнение и спазване на екологичните стандарти. Малко са фирмите , които предлагат разнообразието от продукти - компресори и агрегати, което МРАЗ АД произвежда. Компресорите произвеждани от МРАЗ АД са на фреон, включително R404A LBP, LMBP, MHBP и R134a LMBP, HMBP и е от малкото производители, които предлагат компресори на фреон R22 LBP.

Грижата за природата- първостепенна задача на МРАЗ АД

МРАЗ АД е сред първите производители на хладилни електроуреди въвели технологията CFC Free. През 1999г. с помощта на Световната банка МРАЗ АД бе преоборудван с нова инсталация за експандиране на пенополиуретанова изолация с разпенващ агент циклопентан, както и с ново оборудване за преминаването към фреон R134a и R404A. Всички наши продукти са сертифицирани от TUV Reihnland, Германия и имат CE, PE и GS знак. В момента сме в процес на сертикация ISO 9001 за да утвърдим високото качество на нашите продукти.